woensdag 27 januari 2021

Watersport is booming

Het wordt druk op het water...

In deze rare tijden met corona, zoeken we toch mogelijkheden om actief buiten bezig te zijn. Op sommige spots is het drukker dan anders. Ook maakt de surfsport een ware revival mee met allemaal spin-offs van nieuwe watersporten.

Foil windsurfen en Wingsurfen zie je steeds vaker. Maar ook  Wingsuppen, Foilsurfen en Foilkiten zorgen voor meer waterpret. Ook komen er meer hybride boards op de markt voor (wind)surfen en foilen. Alhoewel ik zelf niet kan beoordelen of een hybride board net zo goed is als twee gespecialiseerde boards voor de diverse watersporten. Ik moet wel zeggen dat de  opblaasbare boards die je als een sup in een rugzak kunt vervoeren en waar je mee kunt suppen of windsurfen veel belovend zijn. De opblaasbare boards met een hardplastic planneer vlak doen niet echt onder van de echte freeride windsurfboards.

Foilsurfen / SUP foilen

Vanaf 2017 kwam deze watersport opzetten. Surffoil / Foilsurfen geeft een ongelofelijke sensatie! Golfritten worden plotseling 10 keer zo land dan je gewend bent. Terwijl het gevoel nog veel intenser is. Gewoon hier op de Noordzee. Het is moeilijker dan normaal golfsurfen, je vliegt over het water, en hebt er daadwerkelijk ook echt een extra dimensie bij om te controleren. Vooral het moment dat je op springt is lastig. Het is in het begin zeker even doorzetten. Maar opeens zul je hem doorhebben en ó wat is dat dik!


De foil is de vin die onder het board is gemonteerd. Deze foil zorgt ervoor dat het board uit het water komt. Zeker in het begin kun je het beste beginnen met een board met veel volume. Je wilt het volume zoveel mogelijk direct onder je voeten hebben. Een breed en dik board. Hoe compacter het board, hoe fijner als je uit het water omhoog komt. Echter, hoe compacter het board hoe lastiger het is om begin snelheid te maken met peddelen. Ben je nieuw met Surffoilen kies dan niet voor een te kort board. Maar je wilt ook niet een te lang board. Compactere boards zijn in de lucht veel beter te controleren.

Voor surffoil heb je alleen een geschikt board nodig en een foil. Heb je nog een klein dik board liggen dan kan het interessant zijn deze om te laten bouwen zodat een foil erop kan. 

Wingfoilen

In 2019 kwam de wingfoil op de markt. Het is een combinatie van windsurfen en kitesurfen, maar dan veel eenvoudiger! Je kunt starten met een opblaasbare sup en opblaasbarewing. Wanneer je de basis van het wingsurfen, en dan met name de controle over je wing, door hebt kun je snel het water op.

Wingsurfen is nieuw en de ontwikkelingen rondom materialen gaan hard. Zo kun je wingsurfen op een foilsup, een windsurffoil board maar er zijn nu ook boards speciaal voor het wingsurfen verkrijgbaar. Met harde wind wordt een klein board van rond je eigen lichaamsgewicht ook mogelijk. Hiervoor zullen er in 2020 diverse wingsurf foilboards op de markt komen. Echter om te beginnen met foil wingsurfen / foilwingen is afhankelijk van je gewicht een board van meer dan 100L vaak aan te raden. Wil je met het board ook SUPfoilen dan raden we vaak een board aan van meer dan 120 Liter. Weeg je 80kg dan kun je met een 4m2 wing en een grote foil vanaf zo’n 15 knopen wingsurfen.

Als beginner wil je vaak een grotere foil hebben (met een low aspect ratio). Met deze foils kun je ook op lagere snelheden eenvoudig op de foil omhoog blijven en kun je o.a. goed leren keren. Op zee moet de foil echter ook niet te groot zijn. Iedere foil heeft een minimale en een maximale snelheid. Wanneer je met de deining meegaat, kan het zijn dat de deining sneller gaat dan waar jou foil voor is gemaakt. Je wordt letterlijk uit het water gelanceerd. Als dit een keertje gebeurd is dit geen probleem en je bent weer een mooie ervaring rijker. Gebeurd dit vaker dan weet je dat jouw foil niet matched met de omstandigheden.

Leren wingsurfen? Lees hier een blog van Telstarsurf

 https://www.telstarsurf.nl/surfshop/blog/wingsurfen/

Vergeet niet...Er is genoeg water dus gun elkaar de ruimte. Ben je geïnteresseerd in zo'n nieuwe watersport? Kijk dan of je een paar lessen kunt volgen of een setje kunt huren.

Bron: Telstarsurf, Wave SUP-school Scheveningen en Wingsurfer.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten