dinsdag 26 januari 2021

Windsurfen in de kou

Waar let je op tijdens het windsurfen in de kou?


De herfst en winter zijn gezegend met meer wind dan de overige jaargetijden, maar helaas zijn de temperaturen een stuk lager. Als je een goed pak hebt en het weer in de gaten houdt, kan je bijna een hele winter door surfen. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je heerlijk windsurfen en hou je het veilig! Een aantal regels voor windsurfen in de kou:

  1. Ga nooit alleen surfen! Surfen is een sociale sport, dus let op elkaar. Regel hulp of als het veilig kan help dan zelf.
  2. Laat thuisblijvers weten waar en wanneer je gaat surfen. Laat tussendoor even wat van je horen via Whatsapp of Facebook (zonder internet verbinding is even bellen of een sms sturen natuurlijk ook prima).
  3. Er zijn tegenwoordig genoeg weer- en windapps. Hou de voorspelling in de gaten en controleer of er geen grote veranderingen, windvlagen of andere veranderingen aankomen. Zorg dat jouw surfvaardigheid overeenkomt met de voorspellingen. Je wil geen zwempartij.
  4. Let goed op de windrichting en de daar bij horende gevoelstemperatuur. 8 graden met een noordoosten wind voelt veel kouder aan dan 8 graden met een zuidwesten wind.
  5. In de winterperiode is de ‘zee’ warmer dan het ‘meer’. Maar om op zee te gaan surfen moet je natuurlijk wel genoeg ‘skills’ hebben en nooit te ver naar buiten surfen.
  6. Ga niet te ver van de kant. Van lange rakken surfen word je koud en als er iets midden op het water gebeurt ben je de ‘sjaak’.
  7. Zorg voor een goed pak dat niet te groot is en waar geen scheuren in zitten. Onder je pak kun je een neopreenhemd eventueel met cap aantrekken. Gebruik een drijfvest of crashvest met drijf vermogen. Laagjes helpen.
  8. Zorg voor een goede cap. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd. Als je koude handen hebt… zet dan een cap op! Het beste is een cap waarvan er 1 ‘flap’ onder je pak gaat en 1 ‘flap’ over je pak.
  9. Zorg voor goede handschoenen. Handschoenen die dik zijn aan de binnenkant van je hand geven kramp in je onderarm. Handschoenen die aan de binnenkant open zijn, zijn ideaal!
  10. Zorg voor goede schoenen. Bedenk wel dat hoe dikker je schoenen zij, hoe moeilijker je in je voetbanden komt. Dit is een groot nadeel voor freestylers die vaak ‘switch’ gaan staan.
  11. Hou je sessie kort. In de kou surfen kost veel energie. Als je aankomt ga dan gelijk optuigen en gelijk het water op. Surf totdat je lichaam aangeeft dat het genoeg is. Dit kan de ene keer drie kwartier zijn en de andere keer anderhalf uur. Als je stopt, tuig dan snel je spullen af, kleed je warm aan en ga naar huis. Van ouwehoeren op de kant krijg je het snel koud!
  12. Geen gevoel meer in je handen? Even naar de kant en wachten tot je vingers gaan tintelen. Het bloed stroomt weer naar je vingers en dat voel je even! Geen stress, je overleefd het wel! Daarna gelijk weer het water op!
  13. Eet en drink goed (en vooral de juiste voedzame producten). Drink veel water om niet uit te drogen (als je dorst krijgt ben je al te laat). Door uitdroging heb je minder energie en kracht. Thee, koffie, chocolademelk of andere warme dranken (denk ook eens aan een soepje) zijn prima om je lichaam goed mee op te warmen.
  14. Kijk je materiaal goed na! Last but not least kijk je natuurlijk al je windsurf spullen goed na voor je het water op gaat. 
Plank.
Zit de ontluchtings schroef goed vast?
Zitten je voetbanden goed vast?
Heb je je voetbanden afgesteld op je voeten met laarsjes?
Zit(ten) de vin(nen) goed vast in de juiste positie?

Mastvoet.
Zit je baseplaat goed vast op je plank?
Zit je mast goed in de mastvoet?
Zitten er geen scheurtjes in de mastvoet (of diabolo)?

Mast.
Zitten de mastdelen goed in elkaar geschoven zonder zand tussen de base en de top?
Zit de masttop goed klem tegen de mastcap in je zeil aan?
Zit de mast goed in de mastvoet?

Giek.
Is de giek goed afgesteld?
Zit het achterstuk aan beide kanten van de giek goed in de klemmen?
Zitten de buizen goed vast?
Is het touwtje waar je de giek mee op de mast klemt nog onbeschadigd?
Is het touwtje (de uithaler) aan het achterstuk van de giek onbeschadigd?
Heb je extra touwtjes aan je giek geknoopt voor in geval van nood?

Zeil.
Is je zeil niet gescheurd?
Zitten er geen gaatjes in je zeil?
Is je zeil goed opgetuigd?
Zit er genoeg spanning op je zeillatten?

Geniet van je windsurf sessie en kom veilig weer terug aan de kant.

bron: leer windsurfen.nl, windsurfgids.nl, Amy Carter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten