woensdag 27 januari 2021

Watersport is booming

Het wordt druk op het water...

In deze rare tijden met corona, zoeken we toch mogelijkheden om actief buiten bezig te zijn. Op sommige spots is het drukker dan anders. Ook maakt de surfsport een ware revival mee met allemaal spin-offs van nieuwe watersporten.

Foil windsurfen en Wingsurfen zie je steeds vaker. Maar ook  Wingsuppen, Foilsurfen en Foilkiten zorgen voor meer waterpret. Ook komen er meer hybride boards op de markt voor (wind)surfen en foilen. Alhoewel ik zelf niet kan beoordelen of een hybride board net zo goed is als twee gespecialiseerde boards voor de diverse watersporten. Ik moet wel zeggen dat de  opblaasbare boards die je als een sup in een rugzak kunt vervoeren en waar je mee kunt suppen of windsurfen veel belovend zijn. De opblaasbare boards met een hardplastic planneer vlak doen niet echt onder van de echte freeride windsurfboards.

Foilsurfen / SUP foilen

Vanaf 2017 kwam deze watersport opzetten. Surffoil / Foilsurfen geeft een ongelofelijke sensatie! Golfritten worden plotseling 10 keer zo land dan je gewend bent. Terwijl het gevoel nog veel intenser is. Gewoon hier op de Noordzee. Het is moeilijker dan normaal golfsurfen, je vliegt over het water, en hebt er daadwerkelijk ook echt een extra dimensie bij om te controleren. Vooral het moment dat je op springt is lastig. Het is in het begin zeker even doorzetten. Maar opeens zul je hem doorhebben en ├│ wat is dat dik!


De foil is de vin die onder het board is gemonteerd. Deze foil zorgt ervoor dat het board uit het water komt. Zeker in het begin kun je het beste beginnen met een board met veel volume. Je wilt het volume zoveel mogelijk direct onder je voeten hebben. Een breed en dik board. Hoe compacter het board, hoe fijner als je uit het water omhoog komt. Echter, hoe compacter het board hoe lastiger het is om begin snelheid te maken met peddelen. Ben je nieuw met Surffoilen kies dan niet voor een te kort board. Maar je wilt ook niet een te lang board. Compactere boards zijn in de lucht veel beter te controleren.

Voor surffoil heb je alleen een geschikt board nodig en een foil. Heb je nog een klein dik board liggen dan kan het interessant zijn deze om te laten bouwen zodat een foil erop kan. 

Wingfoilen

In 2019 kwam de wingfoil op de markt. Het is een combinatie van windsurfen en kitesurfen, maar dan veel eenvoudiger! Je kunt starten met een opblaasbare sup en opblaasbarewing. Wanneer je de basis van het wingsurfen, en dan met name de controle over je wing, door hebt kun je snel het water op.

Wingsurfen is nieuw en de ontwikkelingen rondom materialen gaan hard. Zo kun je wingsurfen op een foilsup, een windsurffoil board maar er zijn nu ook boards speciaal voor het wingsurfen verkrijgbaar. Met harde wind wordt een klein board van rond je eigen lichaamsgewicht ook mogelijk. Hiervoor zullen er in 2020 diverse wingsurf foilboards op de markt komen. Echter om te beginnen met foil wingsurfen / foilwingen is afhankelijk van je gewicht een board van meer dan 100L vaak aan te raden. Wil je met het board ook SUPfoilen dan raden we vaak een board aan van meer dan 120 Liter. Weeg je 80kg dan kun je met een 4m2 wing en een grote foil vanaf zo’n 15 knopen wingsurfen.

Als beginner wil je vaak een grotere foil hebben (met een low aspect ratio). Met deze foils kun je ook op lagere snelheden eenvoudig op de foil omhoog blijven en kun je o.a. goed leren keren. Op zee moet de foil echter ook niet te groot zijn. Iedere foil heeft een minimale en een maximale snelheid. Wanneer je met de deining meegaat, kan het zijn dat de deining sneller gaat dan waar jou foil voor is gemaakt. Je wordt letterlijk uit het water gelanceerd. Als dit een keertje gebeurd is dit geen probleem en je bent weer een mooie ervaring rijker. Gebeurd dit vaker dan weet je dat jouw foil niet matched met de omstandigheden.

Leren wingsurfen? Lees hier een blog van Telstarsurf

 https://www.telstarsurf.nl/surfshop/blog/wingsurfen/

Vergeet niet...Er is genoeg water dus gun elkaar de ruimte. Ben je geïnteresseerd in zo'n nieuwe watersport? Kijk dan of je een paar lessen kunt volgen of een setje kunt huren.

Bron: Telstarsurf, Wave SUP-school Scheveningen en Wingsurfer.nl

dinsdag 26 januari 2021

Windsurfen in de kou

Waar let je op tijdens het windsurfen in de kou?


De herfst en winter zijn gezegend met meer wind dan de overige jaargetijden, maar helaas zijn de temperaturen een stuk lager. Als je een goed pak hebt en het weer in de gaten houdt, kan je bijna een hele winter door surfen. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je heerlijk windsurfen en hou je het veilig! Een aantal regels voor windsurfen in de kou:

 1. Ga nooit alleen surfen! Surfen is een sociale sport, dus let op elkaar. Regel hulp of als het veilig kan help dan zelf.
 2. Laat thuisblijvers weten waar en wanneer je gaat surfen. Laat tussendoor even wat van je horen via Whatsapp of Facebook (zonder internet verbinding is even bellen of een sms sturen natuurlijk ook prima).
 3. Er zijn tegenwoordig genoeg weer- en windapps. Hou de voorspelling in de gaten en controleer of er geen grote veranderingen, windvlagen of andere veranderingen aankomen. Zorg dat jouw surfvaardigheid overeenkomt met de voorspellingen. Je wil geen zwempartij.
 4. Let goed op de windrichting en de daar bij horende gevoelstemperatuur. 8 graden met een noordoosten wind voelt veel kouder aan dan 8 graden met een zuidwesten wind.
 5. In de winterperiode is de ‘zee’ warmer dan het ‘meer’. Maar om op zee te gaan surfen moet je natuurlijk wel genoeg ‘skills’ hebben en nooit te ver naar buiten surfen.
 6. Ga niet te ver van de kant. Van lange rakken surfen word je koud en als er iets midden op het water gebeurt ben je de ‘sjaak’.
 7. Zorg voor een goed pak dat niet te groot is en waar geen scheuren in zitten. Onder je pak kun je een neopreenhemd eventueel met cap aantrekken. Gebruik een drijfvest of crashvest met drijf vermogen. Laagjes helpen.
 8. Zorg voor een goede cap. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd. Als je koude handen hebt… zet dan een cap op! Het beste is een cap waarvan er 1 ‘flap’ onder je pak gaat en 1 ‘flap’ over je pak.
 9. Zorg voor goede handschoenen. Handschoenen die dik zijn aan de binnenkant van je hand geven kramp in je onderarm. Handschoenen die aan de binnenkant open zijn, zijn ideaal!
 10. Zorg voor goede schoenen. Bedenk wel dat hoe dikker je schoenen zij, hoe moeilijker je in je voetbanden komt. Dit is een groot nadeel voor freestylers die vaak ‘switch’ gaan staan.
 11. Hou je sessie kort. In de kou surfen kost veel energie. Als je aankomt ga dan gelijk optuigen en gelijk het water op. Surf totdat je lichaam aangeeft dat het genoeg is. Dit kan de ene keer drie kwartier zijn en de andere keer anderhalf uur. Als je stopt, tuig dan snel je spullen af, kleed je warm aan en ga naar huis. Van ouwehoeren op de kant krijg je het snel koud!
 12. Geen gevoel meer in je handen? Even naar de kant en wachten tot je vingers gaan tintelen. Het bloed stroomt weer naar je vingers en dat voel je even! Geen stress, je overleefd het wel! Daarna gelijk weer het water op!
 13. Eet en drink goed (en vooral de juiste voedzame producten). Drink veel water om niet uit te drogen (als je dorst krijgt ben je al te laat). Door uitdroging heb je minder energie en kracht. Thee, koffie, chocolademelk of andere warme dranken (denk ook eens aan een soepje) zijn prima om je lichaam goed mee op te warmen.
 14. Kijk je materiaal goed na! Last but not least kijk je natuurlijk al je windsurf spullen goed na voor je het water op gaat. 
Plank.
Zit de ontluchtings schroef goed vast?
Zitten je voetbanden goed vast?
Heb je je voetbanden afgesteld op je voeten met laarsjes?
Zit(ten) de vin(nen) goed vast in de juiste positie?

Mastvoet.
Zit je baseplaat goed vast op je plank?
Zit je mast goed in de mastvoet?
Zitten er geen scheurtjes in de mastvoet (of diabolo)?

Mast.
Zitten de mastdelen goed in elkaar geschoven zonder zand tussen de base en de top?
Zit de masttop goed klem tegen de mastcap in je zeil aan?
Zit de mast goed in de mastvoet?

Giek.
Is de giek goed afgesteld?
Zit het achterstuk aan beide kanten van de giek goed in de klemmen?
Zitten de buizen goed vast?
Is het touwtje waar je de giek mee op de mast klemt nog onbeschadigd?
Is het touwtje (de uithaler) aan het achterstuk van de giek onbeschadigd?
Heb je extra touwtjes aan je giek geknoopt voor in geval van nood?

Zeil.
Is je zeil niet gescheurd?
Zitten er geen gaatjes in je zeil?
Is je zeil goed opgetuigd?
Zit er genoeg spanning op je zeillatten?

Geniet van je windsurf sessie en kom veilig weer terug aan de kant.

bron: leer windsurfen.nl, windsurfgids.nl, Amy Carter

woensdag 2 augustus 2017

Overzicht Windsurf foilboards en foils


Naish Hoover 122 met Naish Thrust foil
In navolging van mijn eerste blog over de theorie van het foil surfen (https://mijnwindsurfblog.blogspot.nl/2017/02/to-foil-or-not-to-foil.html). Heb ik in deze blog geprobeerd een overzicht te maken van de verschillende beschikbare foils en foilboards welke nu te koop zijn. Aan de hand van het artikel in de Duitse Surf Magazine van juni 2017 en de websites van de verschillende board- en foil-leveranciers, heb ik een interpretatie gemaakt van de verschillende windsurffoils en windsurf foilboards. In de cellen waar geen opmerking bij staat heb ik geen reacties gevonden over het betreffende board of de betreffende vaareigenschappen in de Duitse Surfmagazine of elders op het internet. Opmerkingen:
De JP Hydrofoil is ook in een andere maat beschikbaar (135 en 155), net zoals de RRD X-Fire (114 en 122) en de AHD SL3 (115 en 128). De Naish Hoover 120 SUP/WS Foilboard is een compromis tussen een SUP en Foilboard en lijkt  daardoor iets minder geschikt om te foilen met zeil. De AHD AFS-1 zal worden opgevolgd door de AFS-2. De AFS-2 wordt breder en makkelijker te controleren. De RRD X-fire, de AHD SL2 en SL3 en de Starboard Move zijn ook bijzonder geschikt om gewoon mee te windsurfen. Fanatic komt in 2018 zelfs met drie lijnen boards, de Gecko Foil edition, de Blast LTD en de Falcon Slalom TE. Deze boards zijn allen in twee volumes beschikbaar. Fanatic is de eerste die in zijn folder ook een losse wedge aanprijst waarmee je de hoogte van de achtervleugel kunt verhogen, waardoor de foil beter presteert bij lichtweer. Vermeldenswaardig is ook nog dat de foils van Naish en AHD alleen in het bijbehorende board passen.

Aanvullende info:
Hieronder vind je meer info over de foils en foil-boards van de verschillende merken in deze blog.

Meer info over de AHD foil en hun windsurffoilboard vind je hier:
AHD AFS-2 foil en SL-2 en SL-3 windsurfboard
Meer info over de BIC foil vind je hier:


Meer info over de Fanatic foil: http://www.fanatic.com/windsurfing/


Meer info over de JP Hydrofoil
http://jp-australia.com/2017/products/boards/hydrofoil/

JP Hydrofoil met Neil Pryde foil


Mantafoils inflatable Wind/SUP-foil
Meer info over de Naish foil en hun windsurffoilboard vind je hier: http://www.thezu.com.au/product/naish-thrust-windsurf-foil-2018/

Meer info over de Neil Pryde foil vind je hier:Informatie over het RRD Hydrofoil-board (H-Fire 91) vind je hier:
RRD H-Fire H91
 Informatie over het Starboard Hydrofoil-board vind je hier:


Starboard Move MKII 5,7
Zeeko Windfoils: