zaterdag 15 april 2017

Review: Anemometer Holdpeak HP-866B

Ik zag wel vaker surfers langs de kant staan met een windmeter voordat ze op gingen tuigen en dit wil ik ook eens uit proberen in plaats van het snuffelrondje langs de waterkant om te zien welke zeilmaat het meest gebruikt wordt. Op mijn eigen surfstek is het niet zo’n probleem, omdat je de surfers kent en weet of ze ten opzichte van mij met grotere of kleinere zeilen surfen. Maar bij een onbekende stek is de zeilkeuze soms wat moeilijker. Na wat zoeken op het internet kwam ik een goedkope windmeter tegen op de website van www.windmeterstore.nl. Bestellen gaat makkelijk en de klantenservice van Windmeterstore.nl reageerde snel op mijn mailtjes met vragen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een Holdpeak HP-866B windmeter voor € 27,95. Levering de volgende dag.

 
De Holdpeak HP-866B 

Wat opvalt:
Het apparaat wordt geleverd in een etui en heeft een aansluiting voor een statief, waar je het bijgeleverde riempje aan kan bevestigen. Bij de levering zaten ook 2 AAA-batterijen, dus ik kon snel aan de slag. De windmeter voelt groot aan en is zeker geen broekzakmodel J, doch weegt toch maar zo’n 200 gram. Er zitten 6 knoppen op, dus zelfs een dummy moet hier mee kunnen werken.

Het apparaat geeft de buitentemperatuur aan (in Celsius of Fahrenheit) en onder de 0 ⁰C wordt de gevoelstemperatuur weer gegeven, maar dit heb ik nog niet mee gemaakt... Via de knop “UNIT” kun je kiezen uit meter/seconde, km/uur, voet/minuut (dusss…), knopen en mijl per uur. Aan de linkerkant is een balk zichtbaar en wordt het aantal Beaufort standaard weer gegeven. Er is ook nog een knop om het scherm te verlichten, zodat ik hem eventueel voor een nachtelijke sessie kan gebruiken (Ahum). Standaard wordt de huidige windsnelheid weer gegeven en met de knoppen ‘MAX/MIN’ en ‘AVG’ is het mogelijk de minimaal, maximaal en gemiddeld gemeten windsnelheid weer te geven.

Hoe zat het ook al weer met de Wind-schaal:Meten is weten:
Meting bij de Noord Aa te Zoetermeer
Eerst maar eens meten bij de Noord Aa te Zoetermeer op 15 april 2017. Het apparaat geeft na inschakelen direct de huidige windsnelheid aan. De gemiddelde snelheid, die na 15 seconde verschijnt is dynamisch en veranderd continu in kleine stapjes naar beneden of boven. Het verspringen tussen de minimum en maximum snelheid is niet erg duidelijk, omdat deze ook gebaseerd zijn op het 15 seconde gemiddelde. Je ziet op je scherm echter duidelijk het aantal knopen dynamisch verspringen, dus dat is een kwestie van even de hoogste en laagste onthouden.

Op het water stonden redelijk wat schuimkopjes. De windmeter gaf gemiddelde snelheden tussen de 12 en 14 knopen, een goede 4 Beaufort. De wind leek redelijk constant en de hoogst gemeten piek was 20,7 knopen. De gebruikte zeilmaten varieerden van 6,5 tot 7,8 m2, Wat redelijk overeen komt met de gemeten snelheid. Aandachtspunt is wel de temperatuurs-meting. Bij de eerste metingen kwam de windmeter net uit mijn jaszak en werd een temperatuur van 19,7 ⁰C weer gegeven. Het was echter maar een graad of 12...
Ik heb een screenshot van een weerstation in Zoetermeer bijgesloten van Windfinder ter vergelijking. Ik heb tussen één en twee uur gemeten. Het weerstation in Zoetermeer had toen een gemiddelde van 12-13 knopen en een piek van 19 knopen. De 5% meet onnauwkeurigheid die de fabrikant op geeft, zorgt voor minimale verschillen ten opzichte van het weerstation in Zoetermeer (via Windfinder).
Screenshot van de waarneming van Weerstation Zoetermeer op Windfinder
Eindoordeel:
Deze windmeter is zeker zijn geld waard en mag voor dit bedrag niet ontbreken in je surfkar. Hij doet wat hij moet doen. Het apparaat werkt gemakkelijk en de weergave is overzichtelijk. In vergelijking met de waarneming van het weerstation in Zoetermeer zijn de gemeten verschillen minimaal. Wel even goed opletten dat de gemiddelde, minimum- en maximum windsnelheid gebaseerd zijn op het gemiddelde van 15 seconde en niet over de totaal gemeten windsnelheid.

Met mijn huidige zeilquiver zal de zeilkeuze er vermoedelijk zo uit gaan zien
Severne overdrive 9,5                     8-14 knopen
Severne overdrive 8,5                   10-16 knopen
Severne overdrive 7,5                   12-18 knopen
Severne overdrive 6,7                   16-22 knopen
Arrows Speedster 5,6                    20-26 knopen
  
Hieronder kort de voor- en nadelen van de Holdpeak HP-866B windmeter op een rijtje:

Voordelen:
+             Aanschafprijs
+             Gebruiksgemak
+             Overzichtelijke meting van huidige en gemiddelde windsnelheid (laatste 15 sec)
+             Schakelt automatisch uit

Nadelen:
-              Niet echt een broekzak-model
-              Het bijhouden van de AVG en MIN/MAX is gebaseerd op de 15 seconde meting.
-              Apparaat heeft geen exportfunctie


Geen opmerkingen:

Een reactie posten